Hej nötköttsälskare

De flesta kunderna brukar fastna för vårt kött då det ju inte är så mycket dyrare än i butiken men otroligt mycket godare och nyttigare för alla parter. Vårt pris är 150 kr/kg och du betalar efter leveransen mot faktura. Jämfört med vanligt kött innehåller vårt ca 12 – 18 % mindre vatten som man annars bara steker bort, så butikens pris skall ökas med samma procent vid jämförelse. Vilket djur ni fått framgår också av fakturan. Där står kön, ålder, ras och hållbarhet. Köttet är styckat dagen före leverans och slaktat ytterligare 14 dagar tidigare. Våra djur lever ett fritt och harmoniskt liv och betar ute i stora naturliga hagar större delen av året. Vi har, vid olika tidpunkter, vuxennöt, ungnöt och kalv. Blandras ger det bästa köttet då man kan kombinera olika rasers egenskaper.

MER OM VÅRT KÖTT

Våra djur lever som de är menade för, de betar fritt i stora hagar och äter gräs, och allt annat som växer på ängarna; örter, klöver, maskrosor, löv från träden och i en del hagar fallfrukt. De växer långsamt och köttet utvecklar en fantastisk rik och fyllig smak, blir välmarmorerat och naturligt mört. Vi använder oss av en treraskorsning bestående av Hereford och Simmental på modersidan och renrasiga stambokförda Limousintjurar.
Medan de går och betar på sommarhalvåret skördar vi några fält på deras gräs och konserverar detta till ensilage som vi sedan ger till korna på vintern. På så vis får alla våra djur detta nyttiga foder året runt. Vanligt är annars att nötdjur får kraftfoder, t.ex. spannmål, som gör att de växer snabbare och får en annan fettsättning.
Det finns två typer av nödvändiga fettsyror, omega-3 och omega-6. Detta gäller både människor och djur. En balans mellan dessa fettsyror gör att vår kropp fungerar bättre. Bl.a. immunförsvaret och våra inre organ fungerar mycket bättre om vi får tillräckligt med omega-3. Nötdjur som äter gräs har en bra balans, mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 till skillnad från djur som äter kraftfoder. Så man kan med gott fog säga att vårt kött är nyttigt.
Nåväl, att vårt kött är välsmakande och nyttigt är nog bra men det krävs också en kontrollerad ekologisk miljö för att inte föra allehanda främmande ämnen vidare till våra magar. Att importerat kött inte har samma krav som det svenska vet väl alla men att det skiljer mycket mellan konventionellt och ekologiskt är kanske inte så välkänt. Våra kor betar och lever hela sina liv i en strikt ekologisk (naturlig) miljö. Vi använder bara ekologiskt odlat gräs som foder och alla främmande kemikalier är bannlysta på hela gården. Det gäller allt från rengöringsmedlet till dricksvattnet. Återkommande medicinering eller hormonbehandling existerar naturligtvis inte här.

På sommaren betar som sagt, djuren fritt i sina stora hagar som kan vara upp till 1 km långa. Där finns dungar, rösen och skogsöar som ger korna skydd och där de kan föda sina kalvar. På vintern har de sina lador att vistas i. Nötboskap vill helst vara ute, vare sig det snöar eller är -20 grader kallt. Så våra lador är konstruerade med öppen långsida för att ge vind och nederbördskydd, samt en liggplats i halm för hela flocken. Inga kor är fastkedjade eller tvingas ligga på betong i bås.
”Ett kött är inte godare än sin slaktare” sägs det och vi instämmer. Allt kött vi säljer slaktas, hängs och styckas på Hultets Gårdsslakteri i Lerdala. Helmut, som själv har kor är en mästare på nötkött. Han ser till att det blir bäckenhängt i 14 dagar och sedan delat på det sätt som köparen önskar. Därefter vacuumförpackas köttet för att klara hygienen ända hem till kylskåpet.
Hängningen är ett kapitel för sig. Kroppen hängs alltså i bäckenet för att inte musklerna ska vara sträckta. Efter 14 dagar har köttet blivit väldigt mycket mörare än det någonsin kan bli vid vakuum-mörning. Det tappar ca 5% i vikt vilket beror på att en del vätska (vatten) avdunstar. I gengäld slipper ni koka bort samma mängd när köttet steks och köttet blir inte heller kokt utan just stekt. Detta gäller i hög grad nötfärsen. Färsen är också något alldeles extra. Den kan direkt användas till en otroligt fast och välsmakande råbiff.
Både gott och nyttigt!

Skillnaden mellan vårt kött och det i snabbköpet är enorm och som vanligt finns en liten hake; det finns bara här (och på liknande gårdar). De flesta tror kanske att det är dyrt att köpa ekologiskt kött men om man köper direkt på gården så är det mer än överkomligt. Sen tillkommer ju resan hit men vi har en mysig Bed & Breakfast så det går att göra resan till en liten minisemester. Här kan ni också deltaga i vår köttskola, besöka djuren och göra studiebesök i slakteriet.
Jo, det finns en hake till; här kan du inte spontanköpa ett par ryggbiffar. Här säljer vi efter överenskommelse och i stora förpackningar. De flesta går ihop om en låda eller en ¼ eller t.o.m. en ½ nöt. Ett slaktat djur varierar mellan 150 och 300 kg så det är svårt att redan nu bestämma storlek på leveransen.
Betänk då att detta är något av det finaste köttet som går att köpa!

Beställ via mail: info@borstorp.se
eller telefon: 0707 – 78 08 08

Hälsningar
Börstorp Slott AB
/ Björn Dierks

Vi är en del av: