De flesta kunderna brukar fastna för vårt kött då det ju inte är så mycket dyrare än i butiken men otroligt mycket godare och nyttigare för alla parter. Vårt pris är 150 kr/kg och du betalar efter leveransen mot faktura. Jämfört med vanligt kött innehåller vårt ca 12 – 18 % mindre vatten som man annars bara steker bort, så butikens pris skall ökas med samma procent vid jämförelse. Vilket djur ni fått framgår också av fakturan. Där står kön, ålder, ras och hållbarhet. Köttet är styckat dagen före leverans och slaktat ytterligare 14 dagar tidigare. Våra djur lever ett fritt och harmoniskt liv och betar ute i stora naturliga hagar större delen av året. Vi har, vid olika tidpunkter, vuxennöt, ungnöt och kalv. Blandras ger det bästa köttet då man kan kombinera olika rasers egenskaper. Vårt mål är att kombinera 25% Hereford (hög fettsättning), 25% Simmental (ger mycket mjölk till kalven) och 50% Limousin (ger bäst köttkropp). Denna blandning är mycket viktigare vid ungnöt än vid kalv men redan på kalvstadiet märks kvalitetsskillnaden. Under dessa 14 dagar mellan slakt och styck har den alltså hängt i bäckenet i +2 graders kylrum för att möras maximalt.
Vårt kött (och från några få liknande gårdar) är mycket nyttigare än köttet i snabbköpet då kalvarna bara äter kons mjölk och ekologiskt gräs. Även kon har bara ätit av detta ekologiska gräs. Gården har varit ekologisk och alltså fri från hormonbehandlingar, medicinering och besprutning i mer än 20 år och är idag KRAV-certifierad.

Köttet har högre proteinhalt och omega-3 fetter. Det innehåller också mer mineraler, vitaminer och andra nyttiga ämnen. En extra bonus är förstås att både djur och natur mår så mycket bättre av vår uppfödningsmetod. Flora och fauna på en etablerad ekologisk gård har ca 8-10 ggr så många arter jämfört med konventionell drift. Vår produktion och vi är numera dessutom klimatcertifierade (som första köttgård i Europa).
Allt kalvkött säljs i 1/4 (eller om kalven är stor i 1/6) djur vilket innebär att alla delar ingår, från filé till färs. Delarna ligger i uppmärkta, lättvaccade enkilospaket klara för frysen och sedan matlagning. En låda innehåller ca 25 kg beroende på kalvens storlek. Kalvkött är generellt sett mörare och har lite lättare köttsmak.
Eftersom vi hänger köttet i 14 dagar bör man beställa med viss framförhållning. Vi brukar dock alltid slakta några extra djur varje gång och på så vis kan det hända att ni kan få er beställning ganska snart. När vi vet vilken vecka och dag leveransen kan ske kontaktar vi er via mail. Om ni kan ta emot leveransen då så ringer vi på väg till er ort och avtalar tid och plats. Det kan innebära att vi levererar till ert arbete eller bostad. Eller att ni hämtar på överenskommen plats. Passar det inte kan vi kanske leverera veckan efter.
När ni får hem köttet lägger ni in all färs, som inte går åt på 3-4 dagar, i frysen. Styckdetaljerna kan ni låta ligga i kylen 4-5 dagar innan frysning så mörar de ytterligare lite. Bäst resultat vid upptining fås om man lägger ett oöppnat paket i kylen ca ett dygn innan användning. Lägg gärna detaljen i rumsvärmen någon timma innan tillagning också. Det är viktigt att din kyl inte är varmare än +7 grader, helst lite svalare.

Beställ via mail: info@borstorp.se
eller telefon: 0707 – 78 08 08

Hälsningar
Börstorp Slott AB
/ Björn Dierks